Finns det liv så finns det hopp. Svensk blues, svår att lokalisera förvisso, med vissa fyrar som lyser i mörkret. Roffe Wikström är en stadig fyr och kanske är Mikael Wiehe en mindre tydlig. Men nog hör de till svensk bluestradition.

Vi kan roa oss på många sätt här i landet och bluesen och musikerna finns med i många av vår tillvaros aktiviteter. Vid spel online hörs tonerna av diverse musikaliska verk i bakgrunden men nog är det intressantare att se musikerna jamma loss live på någon av våra svenska scener. Vi är lyckligt lottade vi svenskar, när det gäller genialiskt artisteri och det vill vi fira genom att bjuda på lite Gratisspel hos hos Casino Calzone och det är vårt sätt att tacka för att du som läsare hängt med så här långt i jakten på den svenska bluesen. Jakten har gått si så där får man allt erkänna. Inte ens Brolle med sin sköna stil kan sägas bära den svenska bluesens mantel eftersom det mesta han gör är covers på amerikansk rock.

Är man inte ganska nära den svenska bluesens själ när man lyssnar på gamla visskatter som; “När månen vandrar på fästet blå.” eller kanske känner man de blå tonerna slå an nånstans i själens djup när man hör “Du tysta ensamhet” Detta är låtar som förfallit i glömska men som fortfarande tillhör något av det blåaste svensk musiktradition har kunnat bjuda på. Och vad gäller bluesen är vi överens om det att den härstammar från blå toner, feeling lonesome and blue och vem kan känna sig mer blå och mer ensam än månen där uppe i det höga på fästet blå. Nej, kanske har jag inte lyckats sätta fingret på vad som egentligen är svensk blues men jag har tagit er med på en vandring genom svensk musik.